Alina Bottez
Soprana Alina Bottez a absolvit UNMB la clasa Prof. Maria Slătinaru (licență 2003, master 2004). De atunci are o bogată carieră de solistă în România și în străinătate (ONB, Atheneul Roman, Sălile Radio București, Filarmonicile din București, Braşov, Ploieşti, Craiova, Constanţa, Giurgiu, „Virtuozii” din București, Opera din Frankfurt, numeroase concerte în Germania, Franța, Finlanda, Cipru, Polonia, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud). În paralel a predat la Universitatea din București și la UNMB (Canto și Lied/Oratoriu, 2010-2015). A obținut premii la numeroase concursuri naționale și internaționale de canto, a urmat cursuri de măiestrie cu mari muzicieni (Bacquier, Giebel, Halfvarson, Gergieva, Kaludov, Cotrubas, Nicolesco, Enăchescu) și a făcut înregistrări. A fost membră în 3 jurii și a ținut cursuri publice de canto.
Alina Bottez a fost în permanență preocupată și de cercetare. Domeniul ei principal este analiza interdisciplinară a pieselor lui Shakespeare și a adaptărilor lor muzicale. A ținut cursuri pe această temă la universități din Istanbul, Barcelona, Veneția și Tomar (Portugalia), a participat la numeroase conferințe internaționale în România, Anglia, Italia, Spania, Portugalia, Polonia și SUA. În cadrul conferințelor ESRA (European Shakespeare Association) 2019 (Roma) și 2021 (Atena), a co-organizat seminarul despre Shakespeare și operă/balet și, respectiv, pe cel despre Shakespeare și muzică. În același domeniu are și numeroase publicații, iar în curând urmează să îi apară un capitol despre adaptările muzicale ale piesei Othello la John Benjamins Publishing.
Alina Bottez s-a aplecat și asupra cronicii, analizând spectacole de operă din străinătate pe site-ul internațional Plays to See – International Theatre Reviews and Features cu sediul la Londra. A avut și multe emisiuni de muzică pe posturile RRM și RRC.