Mihai Cojocaru
Mihai Cojocaru s-a născut la Bucureşti, în 1977. A urmat Liceul de Muzică George Enescu, la clasa de chitară a prof. Liviu Georgescu. Face parte din prima generaţie de chitarişti absolvenţi ai unui liceu vocaţional de muzică din România, promoţia 1996. De-a lungul timpului a câştigat numeroase premii I la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale de specialitate.
Între 1998-2007, a studiat chitara şi muzicologia la Hochschule für Musik „Franz Liszt“ din Weimar. În paralel, a frecventat cursuri de dirijat. A absolvit, de asemenea, cursuri de istoria artei şi filozofie, la Universitatea Friedrich Schiller din Jena.
În arta interpretativă, i-a avut drept profesori pe Gerhard Reichenbach, Carlo Marchione, Thomas Müller-Pering şi Monika Rost. A participat, de asemenea, la cursuri de măiestrie susţinute de iluştri maeştri ai chitarei clasice, precum: David Russell, Manuel Barrueco, Aniello Desiderio, Hubert Käppel, Joaquin Clerch, John Duarte, Costas Cotsiolis, Zoran Dukic, Laura Young ş.a.
În arta dirijatului, a fost îndrumat în mod special de maeştrii Ilarion Ionescu-Galaţi, Gabriel Bebeşelea şi David Crescenzi.
Mihai Cojocaru a apărut pe scene din România, Germania, Franţa, SUA. A colaborat cu Filarmonica Brașov, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu-Mare, Orchestra Philarmonia din Bucureşti şi Orchestra Lyceum Strings a Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti.
În 2016, a obţinut titlul de Doctor în muzică (doctorat ştiinţific) al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof.univ.dr Valentina Sandu-Dediu, pentru lucrarea „Sonata pentru chitară în clasicism”. Începând cu acelaşi an, Mihai Cojocaru a devenit cadru didactic asociat al UNMB.
În calitate de consultant artistic al Filarmonicii George Enescu (din 2008), precum şi de cronicar şi critic muzical, Mihai Cojocaru a semnat numeroase articole de presă, programe de sală, eseuri, interviuri etc., publicate în Observatorul Cultural, România liberă, Adevărul, Jurnalul Festivalului Internaţional George Enescu ş.a.