Dumitru Avakian (n. 02.12.1942, Cetatea Albă – în Ucraina de astăzi)
Dumitru Avakian, este critic muzical și profesor de Studii Muzicale Teoretice la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București.
Începând cu mijlocul anilor 60 ai secolului trecut, este de o manieră constantă unul dintre observatorii atenți ai vieții muzicale naționale și internaționale. A publicat articole, studii, cronici în reviste de specialitate, în cotidiene, a susținut conferințe în țară și în străinătate, concerte-lecții, emisiuni de radio și televiziune. A publicat peste 2.500 de articole.
A urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București. A parcurs importante stagii de perfecționare profesională; a participat la stagiile profesionale ale Conservatorului din Weimar, la cele de muzică contemporană de la Darmstadt, la cele de la Pecs – Ungaria
A fost membru al ATM – Asociația Oamenilor de Teatru și Muzică sub autoritatea căreia a organizat în diferite orașe ale țării peste 50 de ediții ale concertelor intitulate „Gala Tinerilor Concertiști”. A fost profesorul unora dintre marile nume ale scenei muzicale internaționale actuale.
A făcut parte din juriile unor importante competiții muzicale naționale. A înființat și a condus pe o perioadă de două stagiuni Clubul Presei Muzicale din cadrul Radiodifuziunii Române – București.
A fost distins cu Premiul Criticii Muzicale al Uniunii Compozitorilor cu Premiul revistei Actualitatea Muzicală, cu Distincția pentru Cultură a Republicii Armenia.
Este membru al U.C.M.R. – Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Președinția României i-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.