Grigore Constantinescu (n. 05.12.1938, București – d. 21.01.2020, București) – Președinte fondator al Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România
Muzicolog, critic muzical și profesor, Grigore Constantinescu se distinge ca o personalitate deosebită în peisajul muzical românesc.
Nascut la Bucuresti, a urmat cursurile Univesității de Muzică din orașul natal, dobândind apoi titlul de Doctor în Muzicologie în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. S-a specializat ulterior la Monte Carlo – în dirijat, iar la Budapesta și Weimar – în cercetare muzicologică.
Grigore Constantinescu și-a început activitatea ca redactor – mai întâi la Editura Muzicală (1962) iar apoi la revista Muzica (1964) devenind cadru didactic la Conservatorul bucureștean (actualmente Universitatea de Muzică București) în 1967 unde, din 1995 a fost și conducător de doctorat. De-a lungul vieții, a ocupat funcții importante la instituții cu prestigiu: Director General al Corului Naţional de Cameră „Madrigal”, membru al Consiliului de conducere al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR); a fost membru fondator al fundațiilor „Remember Enescu” și „Ionel Perlea”.
Devenind în 1990 Președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor din România, a organizat  numeroase festivaluri și concursuri, printre cele mai longevive aflându-se: Concursul Naţional de Interpretare muzicală „Mihail Jora” (28 de ediții) și Concursul Naţional de Interpretare a liedului „Ionel Perlea” ( 22 de ediții).
Scriitor prolific, muzicologul Grigore Constantinescu a publicat sute de articole, cronici, interviuri, recenzii de carte/disc și este autorul a 55 de volume de referință în muzicologia românească, precum Ghidul de Balet (în colaborare cu Daniela Caraman-Fotea și Iosif Sava), Splendorile Operei, dictionar de teatrul liric, O istorie a muzicii în pași de dans sau monografiile dedicate unor importanți muzicieni autohtoni. Și, nu în ultimul rând, a fost unul dintre cei mai apreciați colaboratori-autori de emisiuni muzicale de radio și televiziune.
Pentru această prețioasă activitate, Grigore Constantinescu a fost distins, între altele, cu Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1979, 1989, 1997, 2000, 2007, 2011), Premiul Academiei Române pentru volumul Muzica, nimic mai simpu (2010) și Ordinul „Meritul Cultural în grad de Ofițer” acordat de Președintele României (2011). De asemenea, a primit, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.