Ileana Ursu (n.1960 Călărași, Ialomița)
Muzicolog, om de radio și televiziune, critic muzical, pedagog și interpret, Ileana Ursu s-a format la Conservatorul bucureștean și a fost – până să se stabilească împreună cu familia la Vancouver (1998), unul dintre cei mai apreciați realizatori de emisiuni muzicale ai Societății Române de Radiodifuziune (1990-1998). Emisiunea Ilenei Ursu, Sacrul, un nou orizont al muzicii contemporane românești, a fost premiată la concursul european „Grand Prix de Radio Brno”(1992). În timp ce alte emisiuni i-au adus nominalizări la „Radio Grand Prix” al Universității Internaționale de Radio și Televiziune (Paris 1992-1994).
În perioada 1992-1995, la invitația Universității Wisconsin din Milwaukee, Ileana Ursu a cercetat viața și activitatea sopranei și profesoarei de Canto Iolanda Mărculescu în Statele Unite, demers pe care l-a încheiat cu publicarea amplului volum Diva Imperiului Muzicii – Iolanda Mărculescu și epoca sa (Editura Muzicală, 2013). Pentru primul său volum, Povara Sublimului – Monografie Mihai Moldovan, i s-a acordat Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1996).
În Canada, Ileana Ursu s-a făcut remarcată atât ca muzician și pedagog, cât și ca redactor și prezentator al emisiunii românești de televiziune Rom Post TV (Channel M, OMNI TV).
Ileana Ursu nu a rămas străină nici de activitatea pedagogică. Ea a predat Istoria Muzicii la Universitatea Națională de Muzică din București – unde a obținut un doctorat în Muzicologie cu teza Orizontul sacrului în muzica românească. Continuitate și creativitate (1998); precum și cursuri de Istoria Muzicii și Estetică pentru Central Michigan University (S.U.A.)