Florica Jalbă
Din vara anului 2020, Florica Jalbă s-a alăturat echipei de jurnalişti de la Radio România Muzical. În mai puţin de doi ani a realizat peste 300 materiale în regim de actualitate: cronici de concerte şi spectacole de operă, info-buletine muzicale, interviuri cu personalităţi ale artei muzicale româneşti şi internaţionale. A realizat o gamă largă de programe radiofonice, peste 30 de ediţii speciale sau ocazionale ale emisiunilor Stagiunea muzicală Radio, România valorilor muzicale, Concerte memorabile, Grădina de sunete, CD Review, Calendar 2022, Moștenitorii României Muzicale, Un week-end, un compozitor. A realizat emisiunea săptămânală De ieri si de azi din arhiva Orchestrelor Radio, precum şi rubrica săptămânală Compozitori uitaţi. Un moment aparte l-a constituit seria de ediţii speciale ale emisiunii Polifonii menită să-l celebreze pe Mihail Jora, de la naşterea căruia în 2021 se împliniseră 50 de ani de la trecerea în eternitate şi 130 de ani de la naștere. Comentează în direct, din studioul postului, concerte internaţionale preluate prin reţeaua EBU. În prezent este realizatoare a emsiunii Polifonii.
Florica Jalbă este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, promoţia 2003.
Timp de aproape un deceniu, Florica Jalbă a activat la Opera Naţională Bucureşti, mai intâi ca secretar muzical şi apoi ca şef Studii Muzicale, programând, organizând şi coordonând activităţile artistice ale instituţiei (spectacolele de stagiune, recitaluri, turnee). A făcut parte din echipa de organizare a Concursului Internaţional de Canto „Maeştrii artei lirice”. A colaborat, în calitate de consultant de specialitate sau co-autor, la conceperea programelor de sală, realizarea Caietului de stagiune şi a revistei instituţiei – Opera magazin. A fost şi Manager de proiect adjunct al „studiOpera”, proiect de formare profesională specifică în domeniul artelor spectacolului (meserii de scenă şi abilităţi de management cultural), implementat de Opera Naţională Bucureşti. Experienţa de middle-management într-un teatru liric a fost completată cu alţi patru ani în care a fost şef serviciu Studii Muzicale la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. A făcut parte din Consiliile Artistice ale celor două instituţii, precum şi din comisii de selecţionare a soliştilor de operă în cadrul unor audiţii.
Florica Jalbă a colaborat cu Opera Comică pentru Copii și a fost profesor de pian şi PR la atelierul de muzică şi creativitate „Mozartinno”.