Lena Vieru Conta – Pianist și muzicolog român-elvețian, artist vizual
Născută într-o familie de muzicieni, Lena Vieru Conta a studiat pianul la București, Salzburg, Moscova și Geneva cu Gabriel Amiras, Carlo Zecchi, Lev Naumov și Harry Datyner. Repere ale carierei sale de pianist clasic cuprind concursuri, recitaluri, concerte și înregistrări în Canada, SUA, Franța, Germania, Olanda și România. În paralel cu activitatea concertistică a expus pictură, grafică, colaje și artă decorativă aflate în colecții particulare din Canada, SUA, Anglia, Rusia, Olanda și România.
În 2004 a susținut summa cum laude un doctorat interdisciplinar în muzicologie, istoria și teoria artei și psihologia percepției. A publicat studii de muzicologie în reviste de specialitate cum sunt Muzica, Musicology Today și în volume colective. A scris rencenzii ale unor cărți despre viața și opera unor cunoscuți compozitori români.
O importantă parte din activitatea sa în ultimii zece ani e dedicată publicării unor cronici complexe, detaliate într-o manieră originală, ce îmbină un stil riguros de analiză și observații critice cu conexiuni inedite din istoria artei, publicate în reviste precum Actualitatea muzicală, Adevărul și Observator Cultural. În anul 2018 Actualitatea Muzicală îi acordă premiul pentru cronică de recital. În anul 2020 primește din partea revistei Muzica premiul pentru studiul „Sintaxe muzicale în Grădinile lui Paul Klee”.
În prezent, Lena Vieru Conta ține cursuri interdisciplinare (interferențe muzică-pictură) la Universitatea Națională de Muzică din București.