Ligia Ardelean (n. 24.06.1948)
După absolvirea Facultății de Compoziție și Muzicologie a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” a fost imediat angajată la Societatea Română de Radiodifuziune, întâi la Corul Academic Radio, trecând din anul următor (1973) în Redacția Muzicală – Secția Operă, Operetă. În 1996 când s-a înființat Radio România Muzical a devenit Realizator coordonator al emisiunilor de muzică vocală difuzate pe acest post iar după pensionare (2007) a rămas colaboratoare la RRM încă șase ani, continuându-și emisiunea duminicală ORA cu Ligia Ardelean.
De-a lungul celor peste patru decenii de activitate redacțională radio a semnat și alte emisiuni de autor (cicluri cu zeci de ediții) precum Incursiune în istoria operei comice, Opera pe înțelesul tuturor”, Opera între ridicol și sublim, Opera – Omnia. De asemenea a realizat corespondențe și reportaje de la Festivalul din Bayreuth, Opera Națională din Paris, Opera Regală Covent Garden și Royal Albert Hall din Londra, Opera Metropolitan din New York, Opera de Stat din Viena, Opera din San Francisco, Operele din Zürich, Dortmund, Atena, Parma, Praga, Concursurile Internaționale de canto „Maria Callas” – Atena și „Voci verdiene” – Busseto, Concursul Internațional de dirijat de la Besançon, etc., incluzând numeroase interviuri cu cântăreți, dirijori, regizori din elita artistică mondială. La acestea se adaugă punerea în undă a numeroase evenimente naționale – premiere, festivaluri, debuturi artistice importante – de pe toate scenele noastre lirice.
A realizat totodată transmisiunile din studio-urile radio ale unor mega-concerte și reprezentații memorabile între care Concertul celor trei soprane și Concertul Luciano Pavarotti din 1999, Festivalul Bayreuth (edițiile 2001-2006), Concertul extraordinar de Crăciun al sopranei Angela Gheorghiu (2004)… Totodată a fost invitată la Televiziunea Română pentru prezentări de concerte dar și în alte emisiuni muzicale, cu predilecție în Seratele Muzicale ale lui Iosif Sava.
Ligia Ardelean a publicat cronici și articole în reviste de specialitate precum Muzica, Actualitatea muzicală, Melos, Agenda Festivalului George Enescu, rămânând și în prezent printre muzicienii solicitați pentru prezentări și cronici ale acestui festival. În 1990 i-a apărut la Editura Muzicală volumul Consonanțe lirice, cuprinzând convorbiri cu și despre baritonul Mihail Arnăutu.
A regizat și/sau prezentat spectacole muzicale la Constanța și Timișoara. A făcut parte din juriile unor concursuri naționale de interpretare vocală.
Deține Premiul „David Ohanesian” pe anul 2010 oferit de Forumul Muzical Român „pentru întreaga activitate Radio”, face parte din Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.