Marius Popp (n. 21.09.1935 – d. 8.11.2016)
Pianist, compozitor, aranjeur, leader de grup, autor de tratate muzicale, profesor, reprezentant al generaţiei de aur a jazzului românesc. S-a născut la Sibiu, a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti (1959), cu o deschidere încă din copilărie către muzică. Studiază pianul și compoziția cu Alexandru Paşcanu, Cornel Gheorghiu, Mihai Berindei. Se impune pe scenele de jazz autohtone în anii ‘60 în Cvintetul de jazz „Bucureşti”. Participă la Festivalul Naţional de Jazz de la Ploieşti (1969 – 1971), trei ani mai târziu devenind unul dintre membrii fondatori ai Festivalului de Jazz de la Sibiu. Colaborează cu cei mai importanți muzicieni români de jazz, apare ca side-man în albume semnate Johnny Răducanu, Aura Urziceau și Dan Mândrilă. Înființează propriul grup (1974-1995), adevărat laborator de creație. O demonstrează apariția primului LP în calitate de leader – Panoramic Jazz Rock (1977), urmat de alte opt albume –Nodul gordian, Acordul fin, Marius Popp, Flaşnetarium, Essential, Seminţe prăjite, Marius Popp Live și Margine de lume.
Colaborează de-a lungul carierei cu Lionel Hampton, Art Farmer, Johnny Griffin, Barney Kessel, Harry Sokal și alții. Sunt consemnate și apariții de neuitat în Festivalurile de Jazz de la Ljubljana, Varşovia, Praga, San Sebastian, Debrecen, Nagykanissa, Mannheim, Göttingen, Paris, Russe, Tel Aviv, Festivalul de Teatru de la Sao Paolo, „Romania Jazz Meeting” – Frankfurt.
Marius Popp a adăugat carierei concertistice și calitatea de pedagog, modelând generații întregi de muzicieni. A susținut primul Curs de improvizaţie în jazz şi muzică uşoară din România, semnând și un tratat de Armonie aplicativă în jazz, pop, rock. A publicat două Colecții de teme proprii cu valoare de patrimoniu și a susținut cursuri de măiestrie la „Appenzeller Jazz Days” din Elveţia. Catalogul creației sale cuprinde alături de compoziții de jazz, muzică de scenă și coloane sonore pentru 6 pelicule de lung metraj. La „Gala Premiilor de Jazz – 2003”, maestrul Marius Popp a fost distins cu Premiul de excelenţă pentru întreaga carieră.