Oltea Şerban-Pârâu
Muzicolog şi critic muzical, doctor în muzicologie, Oltea Şerban-Pârâu are o consistentă experienţă în managementul cultural şi în presa românească, începând cu radioul şi presa scrisă şi încheind cu televiziunea şi presa culturală online.
Este deținătoarea unui doctorat în muzicologie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a Uniunii Criticilor Muzicali „Mihail Jora” şi a Asociaţiei Române a Femeilor în Artă.
Activitatea ei publicistică se traduce în mii de articole publicate în presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, în mii de minute de emisiuni şi programe de radio şi în numeroase emisiuni şi apariţii TV.
A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru originalitatea profilului radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Premii pentru publicistică ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
A scris volumele Poveste din România de azi – Orchestrele Naţionale de Tineret. Primii 10 ani (Editura Nemira, Bucureşti, 2019), De vorbă cu Ruxandra Donose (Editura Operei Naţionale Bucureşti, Bucureşti, 2014). Este semnatara traducerii şi a articolelor originale privind compozitorii români pentru Larousse – Dicţionar de mari muzicieni – şi a celor din secţiunea muzicală a Micului dicţionar enciclopedic.
O fişă completă ar cuprinde şi o intensă activitate de consilier muzical, artistic şi de presă al unor instituţii muzicale şi festivaluri naţionale şi internaţionale prestigioase, coordonarea redacţională a unor publicaţii muzicale, participări în jurii ale unor importante competiţii muzicale naţionale şi internaţionale, activitatea de producător de apariţii discografice, de spectacole complexe, de coordonator artistic al unor turnee şi proiecte culturale precum Pianul călător, Duelul viorilor, Vioara lui Enescu, Flautul fermecat, Orgile României, O harpă de poveste, Cele trei dive, COOLsound, Clasic la puterea a treia etc.
A condus timp de şapte ani postul particular Radio Romantic (1995 – 2002), între 2005 şi 2013 a condus postul public Radio România Cultural, între 2013 şi 2015 a condus Centrul Cultural Media Radio România, structură ce a cuprins toate entităţile cu activitate, misiune şi vocaţie culturală din Societatea Română Radiodifuziune, calitate în care a coordonat Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus”, activitatea Editurii Casa Radio, Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – „RADIRO” și Festivalul International „Grand Prix Nova”. Din 2009 şi până în 2015 a fost director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio. După 2016 a deţinut funcţiile de consilier în management și editor la Radio România, consultant artistic în domeniul cultural public şi privat din România.