Veronica Zbarcea (n. 19.06.1956)
Muzicolog, critic muzical și realizator de emisiuni muzicale apreciat, Veronica Zbarcea a activat timp de aproape trei decenii la Radio Romania.
Încă din studenție (mijlocul anilor 1970) a fost atrasă de fenomenul artistic viu, prin participarea la evenimente muzicale consemnate prin cronici muzicale, interviuri în presa vremii, activitate intensificată ulterior.
A absolvit sectia Muzicologie a Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof.univ.dr. Octavian Lazăr Cosma.
La mijlocul anilor 1980, a devenit membru al Asociației Oamenilor de Teatru și Muzică (ATM). Colegiul Criticilor Muzicali „Mihail Jora” i-a dat ocazia participării la nenumărate manifestări organizate în întreaga țară (galele tinerilor concertiști, tinerilor dirijori, festivalurile de lied sau operă), urmate de promovarea lor în presa de specialitate. Între 1991și 1996 a organizat Festivalul „Tinere Talente” de la Râmnicu Vâlcea ca director artistic, sprijinind efortul diriguitorilor locali de înființare a unei instituții profesioniste de concert, finalizat cu apariția Filarmonicii „Ion Dumitrescu” (1995).
În cadrul Redacției Muzicale din Radiodifuziunea Română a activat între 1988 și 2016, realizând nenumărate emisiuni de critică muzicală, interviuri și reportaje, transmisiuni de concerte naționale și internaționale, emisiuni tematice complexe în serial (aproape 350 episoade din seriile Genuri muzicale, Portret de compozitor, De 10 ori despre) și organizând concerte sub auspiciile postului Radio România Muzical încă de la înființare (Politon stereo în concert, Ştefan Gheorghiu – 70 de ani, cu transmisiune directă la RRA şi RRC, Liana Alexandra – 50 de ani, Gavriil Musicescu – 150 ani de la naştere).
A sprijinit si a pus în valoare tinerele talente în zeci de emisiuni speciale (Terţe, pizzicatti, vocalize, Generaţia 2000, Generaţia Mileniului III). Între 1997 si 2016 a coordonat activitatea Secției de muzică Simfonică și de Cameră din cadrul Redacției Muzicale.
A fost distinsă cu Premiul Criticii Muzicale pe anul 1993 pentru activitatea de promovare a tinerilor muzicieni, acordat de UCRRM.