Concursul Național de Compoziție și Interpretare Muzicală „Mihail Jora” este cel mai longeviv concurs adresat tinerilor muzicieni români din mediul universitar – inclusiv muzicienilor cetățeni ai Republicii Moldova și unul dintre cele mai importante concursuri de creație și interpretare muzicală la nivel național.
A fost înființat de prof. univ. dr. D.H.C. Grigore Constantinescu și Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali (UCRRM), în anul 1991- anul sărbătoririi Centenarului nașterii lui Mihail Jora. Și, până în anul 2017 a fost un concurs anual, care, după 2017, s-a desfășurat din doi în doi ani.
De-a lungul celor 30 de ani de istorie, din Consiliul de Onoare al Concursului au făcut parte cei mai importanți muzicieni români. Juriile au fost alcătuite din personalitati de prim rang ale vietii muzicale romanesti si internationale, profesori ai universităților de muzică din România si membri ai UCRRM, principalele obiective ale concursului fiind: promovarea și lansarea in cariera artistică a celor mai valoroase talente și, totodată, o mai cuprinzătoare cunoaștere – în rândul interpreților, dar și a publicului – a creației componistice naționale, cu o atenție deosebită pentru creația lui Mihail Jora, eminentă personalitate a istoriei muzicii românești. Lista premianților de la edițiile trecute este aici.
În prezent, UCRRM organizează Concursul Național de Compoziție și Interpretare Muzicală Mihail Jora în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București și Societatea Muzicală. Iar președintele concursului este conf. univ. dr. Dragoș Călin – muzicolog și pianist, cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică București.
Vizitați site-ul Concursului.