Skip to main content

Evenimentul „Mihail Jora – 130”, parte a proiectului cultural „Mihail Jora – Timpul care apropie”, marchează 80 de ani de la „Concertul închinat Maestrului Mihail Jora cu prilejul împlinirii a 50 de ani”.

Festivitatea, organizată de viitorul dirijor de clasă mondială Constantin Silvestri, a avut loc pe 8 noiembrie 1941 în sala Orfeu (fostă Jean Feder) de pe Calea Victoriei. Programul a cuprins lucrări dedicate Maestrului cu acel prilej de către elevii săi și au fost interpretate de dna. Evantia Costinescu (canto), dl. Alexandrescu (fagot) și autorii Romeo Alexandrescu, Constantin Bugeanu, Dinu Lipatti. La eveniment a asistat și compozitorul George Enescu, prieten și coleg apropiat și rudă prin alianță. Concertul rămâne unicat în istoria muzicii românești.

Este pentru prima oară când se re-editează concertul aniversar-eveniment dedicat lui Mihail Jora, cu lucrările compuse special pentru acea seară de către unii dintre cei mai proeminenți discipoli ai săi, care sunt și astăzi figuri respectate ale muzicii secolului XX din perspectivă internațională (precum Dinu Lipatti şi Constantin Silvestri). Pentru ca aceste lucrări să fie cât mai bine puse în valoare, am apelat la câțiva dintre cei mai importanți interpreți români ai momentului, cu cariere internaționale și succese consistente la marile competiții muzicale din lume.

Interpreți în recitalul „Mihail Jora – 130” sunt Daniel Ciobanu – pian, Raluca Știrbăț – pian, Laura Tătulescu – soprană, Ștefan Doniga – pian, Diana Jipa – vioară, unii dintre cei mai valoroși muzicieni români ai momentului.

Aflați mai multe de pe site-ul proiectului.