Skip to main content

Irina Perneș este o compozitoare și violonistă născută în 2001. A început studiul viorii la vârsta de 7 ani, iar în prezent studiază compoziție clasică (licență, anul II) la Universitatea Națională de Muzică din București, având-o ca profesor pe compozitoarea Diana Rotaru.

Ca interpretă, a participat la concursuri muzicale naționale și internaționale atât ca solist, cât și ca membru în ansambluri de muzică de cameră. A debutat ca solistă (și a fost membră) a ansamblului „Altissimo”, în iulie 2018, ansamblu condus de dirijorul Bogdan Vodă în cadrul Festivalul „Entre Deux Airs” organizat la Bordeaux și a participat de asemenea în cadrul unui festival dedicat orchestrelor internaționale în Scoția, Perth în 2019 (13-19 august) ca parte a proiectului „Band Youth Festival”.

Studiul compoziției l-a început cu Sabina Ulubeanu, continuând aprofundarea acestuia în urma admiterii la facultate, la catedra de compoziție clasică. Ulterior admiterii de la facultate, un proiect important care i-a influențat drumul a fost masterclass-ul de muzică contemporană, „Escape Art Lab” unde a învățat vioară, compoziție și improvizație cu profesori precum Diana Rotaru, Raluca Stratulat și Alessandra Rombola și un alt masterclass de improvizație susținut de percuționistul Aldo Aranda. După începerea facultății, a participat la concursuri de compoziție precum „The Creative Music Class”, în decembrie 2020 (premiul I cu două piese, „The Phobia Suite” pentru pian solo și „The Broken Vinyl of Beethoven”, pentru cvartet de coarde), concursul de compoziție ,,Ștefan Niculescu” desfășurat în aprilie 2021 (locul II cu un duo pentru violoncel și pian, „Visele insomniacului”) și ,,International Composer Prize” desfășurat în în august 2021 (cu o sonată pentru pian, „The Strange Case of Doctor Jekyll and Mr. Hyde”).

Cu prilejul premierii sale, Irina Perneș a acordat postului Radio România Muzical următorul interviu.